Verdensmålene – where to begin?? Vi gir’ dig vores måde at bruge SDG’erne på, og inspirerer dig selv til at invitere verdensmålene ind i dit liv, din hverdag og dit klædeskab!
Det er fredag, og det er tid til ugens #fridaysforfuture indlæg – som i denne omgang er en forlængelse af vores "Veras Verdensmål for dummies”-magasinserie. Læste du med i sidste uge? Hvis ikke, så skynd dig lige at skimme artiklen, så du er klar til denne uges indlæg. Her introducerede jeg FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling og fortalte særligt om Veras tre verdensmål.
Dem skal vi senere dykke ned i én efter én, men inden vi når så langt, tænker jeg, at det er på sin plads, at jeg fortæller om, hvordan vi har grebet FN’s Verdensmål an. Hvordan bruger vi målene i dagligdagen – men vigtigst: hvordan kan DU bruge verdensmålene?
Ugens tema: Sådan bruger vi (og snart: du!) verdensmålene
I denne uge handler det om det daglige arbejde med verdensmålene. Hvordan har vi i Veras grebet målene an? Hvor langt er vi , hvor ender vi? Og kan du være med? Spoiler: selvfølgelig kan du det! Bliv inspireret af vores approach – og selvom det er svært, så lover jeg at trække paralleller til din egen hverdag og gøre det hele lidt mere… spiseligt!
Kærligst,
Karoline
What’s the fuzz about the buzz?
FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling skal ses som et værktøj til at hjælpe og styre hele verdenen mod en bæredygtige udvikling. Dvs. en udvikling, hvor vi opfylder de behov, som vi har i dag, og samtidig sikrer gode muligheder for kommende generationer. Fx kunne det være at finde en løsning, hvor vi kan flyve på ferie uden at udlede CO2, da det er med til at skabe global opvarmning og dermed dårligere vilkår for vores børn. Lidt hårdt sat op, but you get the picture, right?
Her er de så – FN’s 17 verdensmål. Hver og én stiller de skarpt på et særligt emne, som vi må retænke, forbedre og optimere for at sikre en en bæredygtige udvikling på et globalt plan.
Selvom målene måske ikke lyder som en ”big thing”, så er det faktisk ret kæmpe stort, at HELE verdenen (okay, alle FN’s medlemslande, but still) i 2015 blev enige om noget så konkret som 17 mål, der skal forme vores fælles fremtid. Målene trådte i kraft i januar 2016 og skal frem til 2030 sætte hele verdens kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på.
Hvad kan du så bruge verdensmålene til?
Det er jo alt sammen meget godt. Nogle kloge hoveder er blevet enige om 17 mål (super random antal, forresten – synes du ikk’?), som vi sammen skal tackle og indfri. Men altså, skal vi så bare starte fra en ende af eller hvad?
Verdensmålene er en smule uoverskuelige, og de er svære at forholde sig til på et dagligt, menneskeligt plan. De er med til at give et billede af kompleksiteten af de udfordringer, som vi står overfor. Pyha, man blir’ helt forpustet. Omvendt er det også vores tids mest konkrete eksempel på, hvad "det der bæredygtighed” egentlig handler om. Jeg mener, hvis vi får fikset (jaja, det er ikke lige et snuptag, men du ved, hvad jeg mener…) de her 17 mål, så er vi ret godt på vej mod en lysere fremtid.
Jeg forstår det godt. Jeg får også hovedpine ved tanken over alle de ting, jeg "burde blive bedre til” – men rolig nu: lad os tage det ét skridt af gangen og lad verdensmålene inspirere os og ikke styre os.
Og måske er det faktisk også sådan, du selv kan bruge verdensmålene. Se dem ikke som et stramt regelsæt, der gør din dårlige samvittighed større og endnu en ting, der skal på din "jeg-skal-huske-at-blive-et-bedre-menneske”-liste, men hellere som et inspirerende skattekort fyldt med ideer til, hvordan du kan blive mere social ansvarlig.
Case in point: Sådan har vi grebet SDG’erne an
I Veras er vi ikke kendt for at begrænse os – vi vil gerne det hele! Hoppe i nyt tøj og være gode mod planeten, danse hele natten og være morgenfriske til loppe dagen derpå. Når det kommer til verdensmålene, har jeg dog lært af en klog dame (surprise: bag enhver klog kvinde står en anden klog kvinde), at kunsten er at begrænse sig. I hvert fald til en start.
I Veras har vi også været overvældet over verdensmålene. Where to begin? Og hvornår er vi egentlig færdige (bliver man nogensinde færdig?). En klog dame har sagt: lær at begrænse jer og tag det ét skridt af gangen. Så det gør vi!
Som virksomhed er der overordnet set to faser i arbejdet med verdensmålene. Igen – det her er bare mine ord (og den føromtalte kloge kvinde). Jeg er sikker på, at andre virksomheder i andre størrelser med andre forudsætninger tackler verdensmålene anderledes… Men her er, hvordan vi i Veras er gået til opgaven:
1. fase: Man udvælger 2-4 mål, der passer på den eksisterende forretning. Hvilke mål arbejder vi allerede med, og hvordan kan vi forbedre dette arbejde?
2. fase: Verdensmålene bruges fremadrettet som et udviklingsværktøj til at inspirere ny forretning. Hvordan kan vi integrere flere (måske alle?!) mål i vores forretning og bruge verdensmålene som løftestang for vores udvikling?
Lang de fleste virksomheder er stadig i fase 1, da målene er så nye – og det gælder også for Veras. For selvom vi i Veras er ”født grønne” og derfor har arbejdet indirekte med målene since day one, så er arbejdet med verdensmålene en længerevarende proces. Vi tror på frugtbarheden i at arbejde indgående med udvalgte mål inden for vores forretnings scope og så løbende bygge på. Lige nu er vi altså i fuld krig med at gøre vores arbejde med tre udvalgte verdensmål (husker du #5, #12 og #17 fra sidste uge?) endnu stærkere. Løbende sætter vi hak ved flere og flere delmål, og når tiden er til det, tager vi hul på endnu et verdensmål.
"… Karo. Jeg fatter det altså stadig ikke!”
Okay, lad os tage et tænkt eksempel: Hvis vi i Veras på et tidspunkt skulle samarbejde med en NGO, hvor alt overskuddet gik til den pågældende NGO, så kunne verdensmålene være med til at hjælpe os med at vælge denne NGO! Da vi allerede arbejder med mål #5, som har fokus på at styrke kvinder, kunne vi med fordel vælge en NGO, der arbejder med udsatte kvinder. Altså bruge et nyt forretningsinitiativ til at styrke vores bidrag til et eksisterende mål.
Omvendt kunne vi også bruge verdensmålene til at vise nye muligheder. Fx kunne jeg sige: "Rebecca, vi er så godt med, men når jeg ser på verdensmålene, så mangler vi at gøre noget, som sætter fokus på livet i havene (mål #14) – hvorfor ikke samarbejde med en NGO, som opsamler plastik fra havene og dermed invitere et nyt verdensmål ind i vores Veras verden. Gir’ det mening?
Til slut: En lille øvelse
Jeg lovede at blive helt konkret, selvom det er svært, så here goes: en øvelse!
- Stift bekendskab med alle 17 verdensmål. Rolig nu, du skal ikke til eksamen, der kommer ikke en test, men prøv bare at læse overskrifterne på alle verdensmål – de giver en god forståelse for, hvad de enkelte mål drejer sig om.
- Udvælg 2-3 mål, der giver mening for dig. Få en bedre forståelse for disse udvalgte mål og deres betydning for dig – måske læser du også deres delmål?
- Find tre måder, du kan bidrage til hvert mål. Vil du mindske plast i havene (#14)? Måske du skulle gå over til en shampoo-bar i stedet for shampoo på flaske. Fokuserer du på bæredygtig energi (#7), kan du jo overveje at skifte elselskab. Vil du gå over til et ansvarligt forbrug (#12), så er løsningen jo lige foran snuden af dig: byt, shop og sælg dit tøj i Veras, for filan!
Mit råd til dig er derfor at gøre, ligesom vi har gjort i Veras (sorry, not sorry): Tag det ét skridt af gangen. Bliv familiær med alle målene og sæt dig ind i dem, der giver mening for dig og din hverdag. Og lad dem så inspirere dig til at blive en endnu federe version af dig selv <3
Næste gang: Veras styrker kvinder – læs med om mål #5
Jeg håber, jeg har fået sat gang i din tækning og måske inspireret dig til en ny vane eller to? Det håber jeg! Og så husk at læse med næste gang i Veras Verdensmål for dummies, hvor jeg går i dybden med vores første verdensmål, mål #5, og hvordan vi i Veras forsøger at styrke alle jer dejlige damer!