Hvordan? Sådan! Forstå hvordan vi bekæmper tøjspild - Veras Vintage

Hvordan? Sådan! Forstå hvordan vi bekæmper tøjspild

Bagom Veras

Veras bekæmper tøjspild – men hvordan? Læs med og få konkrete eksempler på, hvordan du sammen med Veras kan give tøjspild det ultimative dødsstød!

 

Veras er et cirkulært genbrugsunivers med en vision om at bekæmpe tøjspild ved at give alt tøj nyt liv.

 

Ja tak. Men hvad BETYDER det? Altså sådan rigtigt? Hvordan bekæmper Veras helt konkret tøjspild?

 

Det får du svar på i dette indlæg, hvor jeg pin-pointer fire konkrete handlinger, som bekæmper tøjspild – og viser hvordan Veras cirkulære forretning er bygget omkring disse. Læs med – det er slet ikke så kompliceret, som det lyder!

 

… og så håber jeg, at du selv får lyst til at tage kampen op mod tøjspild som en af #verasdamer. Sammen gør vi brugt smukt og skaber ringe i vandet for at udbrede bedre tøjvaner!

 

Kærligst

Karoline

 

Kig dig selv i spejlet: Spilder du tøj?

Uf det kan være svært. Når den hænger lige der. Den perfekte frakke, der ligner den der, du så på Instagram forleden og noterede på en mental "to-buy”-liste. Den er måske lidt kortere, og okay – den er er selvfølgelig lidt strammere i ærmerne. Men hey, den er på halv pris. Hvad kan det skade?

 

Flash forward til en måned senere, hvor du stadig ikke har luftet din nye frakke, fordi den jo faktisk ikke var sagen – også selvom den var billig. Og hvor du ovenikøbet stadig ikke har fået stillet lysten til den smukke uldsag, du så på Insta… Talk about lose/lose.

 

Hånden på hjertet. Hvor tit har du oplevet ovenstående? Hvis ikke med en frakke, så en skjorte, en festtop eller noget helt tredje. Jeg har selv lige købt et par jeans, som var lidt for store meeen billige, så hvad skader det?

 

Selvom mine jeans var brugte (pudse, pudse glorien), så ved jeg allerede nu, at jeg ikke kommer til at bruge dem til fulde. Og at jeg højest sandsynligt kommer til at købe et par nye, der sidder rigtigt – og som jeg bare skulle have købt fra start af. Og det kan jeg, fordi det er nemt, hurtigt og ikke mindst billigt i vore dage at finde et par nye jeans. Eller en frakke. Eller en skjorte. Eller en festtop. Eller eller eller….

 

 

Vi køber for meget – og bruger for lidt

Fact: Produktionen af tekstilfibre er tredoblet siden 1975 – og forbruget af tøj og sko vokser stadig.

 

Også et fact: Vi bruger hvert enkelt stykke tøj mindre – og i gennemsnit er 80% af det tøj, vi kasserer, kun brugt 20% af dets levetid. Alene i Danmark bliver 677 tons nyt tøj bliver smidt ud hvert år. Det svarer til cirka 3 millioner t-shirts om året.

 

Med andre ord: Vi køber mere tøj. Vi bruger det mindre. Og vi smider tøj direkte i skraldespanden.

 

Tøjproduktionen belaster klimaet og miljøet, fordi det kræver vand, landområder og maskiner at forvandle planter og materialer til kjoler og toppe. Så en øget produktion af tøj er i sig selv kritisk.

 

Men når vi så ovenikøbet ikke bruger vores tøj til det fulde, men i stedet smider det ud som affald, inden det har udtjent sit formål, så har vi en ekstrem kritisk industri.

 

Vi har et globalt problem, der hedder: Tøjspild.

 

Hvordan? SÅDAN bekæmper Veras tøjspild

Og derfor har vi en lokal løsning, der hedder: Veras. Veras er sat i verden for at bekæmpe tøjspild ved at give alt tøj nyt liv. Vi gør det cool at gå genbrug og nemt at handle brugt fremfor nyt.

 

Men hvad betyder det helt konkret? HVORDAN bekæmper vi tøjspild? Well, I’m glad you asked!

 

Inspireret af Forbrugerrådet Tænk har jeg i dette indlæg brugt fire fokuspunkter til at illustrere betydningen af Veras i kampen mod tøjspild:

  1. At mindske destruktion
  2. At mindske overproduktion
  3. At forlænge levetiden gennem cirkulære initiativer
  4. At oplyse forbrugeren om miljøvenlige tøjalternativer

 

#1 Nej tak til destruktion: Giv dit brugte tøj til Veras i stedet for at smide det ud 

3 millioner t-shirts i skralderen? NO way! I Veras er det nemt at komme af med dit tøj – og vi giver dig endda værdi for det hele. Indlevér det til Veras tøjbytte eller sælg det selv på Veras Market. Hvordan, du giver dit tøj nyt liv, er op til dig og dit behov. Bare lov os, at du ikke smider det ud!

Se hvor meget du kan få for dit tøj.

 

#2 Nej tak til overproduktion: Køb brugt tøj hos Veras i stedet for at købe nyt

Hvorfor producere nyt, når der findes SÅ meget sejt tøj ude i verden allerede? Og hjemme hos alle #verasdamer! Alt tøj i Veras er brugt og kommer fra lokale garderober. Det er indleveret af seje hoveder, der ønsker at give deres tøj en tur til – hos en ny ejer. Køb brugt og lad os få bugt (see what I did there?) med overproduktion!

Køb brugt tøj på Veras webshop.

#3 Ja tak til cirkularitet: Hack modens lineære systemer og byt dit tøj til nyt i Veras

Modeindustrien, som vi kender den, fungerer ikke. Den er lineær, skadelig og håbløst forældet. For at bekæmpe tøjspild må vi forlænge levetiden af vores tøj gennem alternative, cirkulære løsninger. Veras er en cirkulær forretning, hvor du kan bytte dit brugte tøj til ny brugt (og smukt!) tøj. Sådan hacker vi moden og giver det ultimative dødsstød til tøjspild!

Forstå Veras tøjbytte koncept. 

 

#4 Ja tak til oplysning: Bliv inspireret til nye tøjvaner og klogere på bæredygtigt forbrug med Veras

Det kan være svært få nye vaner. Og så er det altså svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til bæredygtighed. Veras hjælper dig med begge dele! Vi inspirerer dig til at se mulighederne i dit tøj, deler vores bedste genbrugshacks og guider dig gennem bæredygtigheds-junglen. Alt sammen i øjenhøjde, med udgangspunkt i egne erfaringer og med et særligt ærligt take på det hele.

Bliv inspireret til nye tøjvaner i Veras Magazine.

 

 

Kilder:

Forbrugerrådet Tænk (2020)

Ellen MacArthur Foundation (2017)

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Og få nyheder om skønne varer, nye stande til Veras Market og cirkulære style hacks, leveret direkte i din indbakke!