8 tips til en mere bæredygtig jul - som ALLE kan være med på! - Veras Vintage

8 tips til en mere bæredygtig jul – som ALLE kan være med på!

Genbrugsguides

Juhuu, vi har endelig taget hul på december! En måned fyldt med familiehygge, forkælelse og … max FORBRUG. Faktisk er december den måned på året, hvor danskerne bruger allerflest penge, og juleforbruget bliver kun ved med at stige (kilde: TV2).

 

Ærligt, jeg kender det godt selv. ”… Det er jo kun jul én gang om året”, tænker vi – og wupti ryger al sund fornuft ud af vinduet til fordel for madorgier, plastikpynt og ”Made-in-China”-pakkelegspakker. Alle de tanker og principper om bæredygtighed, der så småt fylder mere i de danske hjem (hep hep, we like!) tabes totalt på jorden. Forestil dig fx at have en lampe brændende dag og nat i en hel måned. Det ville aldrig ske resten af året, men lyskæder i december er en helt anden snak. Strange, ik’?

 

… siger hende, der selv fyrer max op for hyggelyset fra november af, og som lige har brugt 400 bobs på papir, bånd og glimmerdutter fra Tiger til årets indpakning. Hæhæ, moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt? Men jeg eeeelsker bare at pakke gaver ind og tager gerne en hel aften hver jul, hvor jeg nusser og pynter om hver en pakke. Og det bliver sgu bare ikke det samme med avispapir og sejlgarn.

 

Og nej, jeg kommer ikke til at lave alle julegaverne selv eller erstatte juleanden med en ”mock duck”. For…  ”det er jo kun jul én gang om året”! MEN vi skylder hinanden at gøre en indsats. Om ikke andet bare en lille en. At forsøge at gøre bedre og at ændre vores vaner uden at blive fanatiske. Derfor har jeg samlet 8 tips til en mere bæredygtig jul – som ALLE kan være med på! Selv din super-crazy-juleglade veninde (vi kender hende alle sammen..).

 

Læs med, bliv inspireret og tag det til dig, du kan bruge! Se det ikke som en løftet pegefinger, men som anbefalinger fra en fellow genbrugsdame, der er splittet mellem bæredygtighed og brunkager.

 

Kærligst

Karoline

 

 

 

#1 Drop hadegaverne

Åh pakkeleg. Så mødes vi igen. Dig, som får det værste frem i de dårlige tabere. Dig, som hvert år fodrer mig med ubrugelige små dimsedutter og ”haha, er den ikke grim”-gaver. Hvad skal det til for? Drop hadegaverne én gang for alle, og giv som princip kun gaver, du ved, vil skabe glæde. Hvis budgettet er småt, så køb noget spiseligt eller noget, som ALLE alligevel står og mangler (hvorfor får jeg fx aldrig et betræk til min cykelsaddel?).

 

 

#2 Giv oplevelser, søde ord eller mere tid

Nu når vi er ved gaverne, så behøver de jo ikke at være fysiske. Giv en oplevelse, skriv nogle søde ord ned eller hjælp en travl ven. Personligt mangler jeg generelt tid i hverdagen. Kæft jeg ville blive glad for en kupon til et hjemmelavet hverdagsmåltid hos en veninde. Eller en tur i sommerhus. Oplevelsesgaver er generelt mega undervurderet. Så invitér mig da i biografen! Eller giv en oplevelse med Veras gavekort – fx en stand på Veras Market. Katrine, en anden af #verasdamer, fortalte, hun har lavet en komplimentskalender til sin kæreste. Med 24 komplimenter – én til hver dag. Og som efterfølgende kan hives frem på en grå mandag.

 

 

#3 Fyr op for kærligheden med brugte gaver

Hæhæ, den så du ikke komme fra os, vel? Men altså, 2/3 af danskernes decemberbudget går til julegaver (kilde: TV2) og under hver tredje ”tør” at give brugte gaver (kilde: DBA). Det dutter jo ikke. Oftest ligger der endnu mere kærlighed i en brugt gave, fordi det ikke bare er en standardmodel, der er hevet ned fra hylden i Magasin. I stedet er den nøje udvalgt med omtanke for modtageren. Nogle af de aller bedste gaver, jeg har givet, har været brugte og derfor max unikke!

 

Shop dine brugte gaver i Veras

 

#4 Posen er (allerede) i huset – brug den!

Brugte eller ej – hjem skal pakkerne! Gør det til en vane at have et sejt indkøbsnet liggende i tasken eller på kontoret, så du slipper for at købe dumme plastikposer, når du havner i en spontan jule-shoppe-helvedes-tur (we’ve all been there..). Shop fx det lækre net fra billedet i Veras.

 

#5 Gå krea på indpakningen

Hvert år bruges der 100.000 kg gavepapir i Danmark (Kilde: Politiken). Smag lige på det. Det hele er bruges ikke i december, men alligevel. Og oftest kan det ikke nedbrydes, da papiret er behandlet med lak, glimmer mm. Vær derfor kritisk, når du vælger årets gavepapir – eller endnu bedre: Brug noget papir, du allerede har i hytten. Det kan være aviser, modemagasiner eller papiret fra sidste år. Alternativt kan du pakke ind i et smukt silketørklæde og lade det indgå i pakken. Be creative!

 

Shop silketørklæder til årets indpakning

 

 

#6 Pynt bloggerplanten

Der er altså noget lidt gak i, at vi dyrker et træ bare for at hukke det ned, se på det en måned og så smide det ud igen (H.C. Andersen’s ”Grantræet” anyone??). Har du mulighed for det, så køb et juletræ i potte, så du efter jul kan sætte det udenfor og bruge det igen næste år. Hvor cute er det ikke, at bruge det samme træ år efter år? En anden mulighed er jo at bruge en eksisterende plante i dit hjem. Personligt har jeg selv skrottet træet og pyntet min monstera (jaja, jeg har den også) med glaskugler – se billede. Og så har jeg tænkt mig at bede mine forældre købe en rødgran til juleaften, da denne træsort egner sig bedre til Danmarks klima og derfor kræver færre kunstige hjælpemidler (kilde: Danmarks Naturfredningsforening).

 

 

#7 Undgå madspild

Julemaden er en synder. Det bedste er selvfølgelig at undgå kød og skære ned på animalske produkter. Omvendt tænker jeg selv: I kan få mig til meget, men I skal IKKE fucke med min julemad! Derfor er min mission i år at smide mindre mad ud – 10% af danskernes årlige madspild falder nemlig i december måned (kilde: Grøn Forskel). Prøv at skære ned på mængderne, undgå portionsanretninger og genbrug maden i nye retter. Lav fx flæskestegssandwich d. 25. eller klatkager af risalamanden (men okay, hvem har nogensinde lavet for meget risalamande??).

 

#8 New year, new… dress?

Julen er hjerternes fest. Og faktisk også festenes fest. For hold nu op, hvor er der mange julefrokoster, familiearrangementer, firmaafslutninger osv osv. Og så runder vi af med den største af dem alle: Nytårsaften. Og jeg ved ikke, hvordan I har det, men jeg skal helst have noget nyt på til det hele. Men tøj behøver ikke være nyt for at føles nyt for dig. Lån en kjole af din veninde, køb en brugt sag eller endnu bedre: byt til nyt med Veras Tøjbytte.

 

Find årets nytårskjolen i Veras

 

 

Veras gør op med julens forbrugsræs og hjælper dig til en grønnere jul

 

Ligemeget hvilken af #verasdamer du køber gave til, så rammer vi altid plet:

 

Til #verasdamer, der ved, hvad de vil há: Giv brugt tøj, der kan byttes

Til #verasdamer, der shopper for meget: Giv et medlemskab til Veras tøjbytte

Til #verasdamer, der har for meget tøj: Giv en stand til Veras Market

Til #verasdamer, der selv vil bestemme: Giv et gavekort til et valgfrit produkt

 

 

Få inspiration til alternative julegaver fra #verasdamer

Damerne bag Veras: 10 alternative julegaver vi ønsker os

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Og få nyheder om skønne varer, nye stande til Veras Market og cirkulære style hacks, leveret direkte i din indbakke!