8 råd til at shoppe genbrugstøj, som jeg ikke fortryder - Veras Vintage

8 råd til at shoppe genbrugstøj, som jeg ikke fortryder

Genbrugsguides

Der er mange fede ting ved at være i sommerhus. Stilheden. Naturen. Frisk luft i ens kinder. Jeg sover bare bedre, måske fordi keder mig lidt?! Jeg har ‘tid’ til alt det, som jeg normalt ikke har, men som jeg elsker. At læse en god bog, det kan jeg ikke huske hvornår jeg sidst har prioriteret? At tage en morfar på sofaen, vågne op fra helt ør i hovedet, med savl ned ad kinden. Optur!

 

Og listen fortsætter.

 

Da jeg jo er en såkaldt “Ø-indvandrer i mine ferier”, så har jeg bikset en liste sammen, som vi bymennesker (mig selv inklusiv) godt tage at følge. For mentaliteten, nærheden og især er jeg mega misundelig på al den tid de har i udkants-Danmark. Eller blot, så er det fordi de tager sig tid til ting?

 

Min mini-tur har faktisk vækket noget i mig, måske er det håbet om, at "SoMe-Tinder-overfladiske-se-mig-materialistiske-græsset-er-grønnere-på-den-anden-side-og-jeg-stiller-mig-aldrig-tilfreds”-livet, er muligt at ændre til det bedre. For på trods af, at jeg kun har været væk i få dage, så sætter det fluks tanker i gang hos mig!

 

Nå, men, nok om det. Læs min hyldest til udkants-Danmark her, hvis I vil læse alle mine tanker.

 

Udover, at jeg konstant er træt i sommerhus, (jeg bilder mig selv ind, at det er af den friske luft, men egentlig er det nok bare fordi, at jeg bliver træt af ikke at lave en skid), så bruger jeg meget af min tid på at shoppe loppe! Og hvilket bedre område end jagte de gode fund et sted som Samsø. For på trods af, at der ikke bor særlig mange på øen, så er der et godt udvalg af originale varer – og bedst af alt, til ingen penge!

 

Udover, at jeg har stoppet i loppehaller og ved miniboder placeret ud mod vejen, så var i dag forbi Kirkens Korshær i Tranebjerg, hvor jeg hyggede rundt med de ældre damer! Seriøst, nogle søde nuller – jeg kunne have brugt hele dagen på at smaltalke med dem!

 

 

En time efter, 700 kr. fattigere og 43 stykker tøj rigere, så fik jeg lysten til at liste en mini guide. Jeg har gennem tiden fået utallige opfordringer fra venner, som ikke forstår, hvordan jeg kan se, hvorvidt den ene røde kjole er “smart” og den anden ikke er, så nu prøver jeg, at få jer til at forstå 🙂

 

Men hvordan ved man så, at man ikke kommer til at fortryde, hvis man bevæger sig ud i noget farligt fra en genner?

 

Det er der heller ingen sikkerhed i, til gengæld, når jeg så gør, så bliver jeg altid 1000 gange gladere end hvis var den ny fra butikken. Af mange bæredygtige og økonomiske grunde, men også opmærksomhedsfølelsen af, at ingen andre har en som den, og den er en sikker kompliments-lus! Og det elsker jeg joooo!

 

Men venner, jeg har hørt jeres bønner, og her kommer der min helt personlige bedste råd til at shoppe genbrugstøj serveret til jer i en guide, voila. Som I jo evt. kan bruge til mit marked, der går af stablen under Buen om præcis en uge (se facebook eventen lige her).

 

Så here we go: Mine 8 bedste råd til hvordan du shopper genbrugstøj, som du ikke fortryder, lige her:

 

// Rebecca Vera

 

1. Gå efter materialets teksturer og print

 

Dét er nok den letteste og mest safe råd til altid at opnå et genbrugs-kup!

 

Noget af det første jeg kigger på er altid materialet. Det er inden jeg overhovedet har kigget på hvorvidt det er en buks, skjorte osv. Det kan være alt fra et trashy polyester skjorte, hvor der er et mønster i samme farve, blot vævet i et mønster til en jakke som er lavet af gardin-lignende tykt materiale. Jeg mener, at det er materialets teksturer som gør, at det ser eksklusivt ud, og det er uden tvivl et must når genbrug skal være en fordel at shoppe.

 

2. Se efter detaljer 

 

Det lyder måske en smule kliche, men det passer! Det er er detaljen, som gør forskellen om hvorvidt noget ser originalt, lækkert og vintage dyrt ud, eller ligner noget high-street-bras, (selvom det jo også sagens kan se dyrt ud, netop hvis det har de rigtige detaljer). Alt tøj har værdi, jovist, men det er bare lidt federe, at have noget som ligner en million, ik? Det er alt fra lækre kvalitets-metal-lynlåse, skrædder-lignende snit i jakker og bukser, knapper med metal detaljer og slef alt som ser håndlavet ud med broderi, perler – you name it!

 

3. Kvalitetsmaterialer er en sikker vinder

 

Selvom jeg i og for sig aldrig har fået det vildt over, at den er 100% silke eller uld, hvilket jeg ellers føler er en klassisk salgstale, når jeg står på loppe i retfærdiggørelse af prisen: “Jamen, den er også 100% silke, så derfor er den så dyr”. Så må jeg smide håndklædet i ringe og overgive mig.

 

For skal jeg have store penge op af lommen, så betyder det også noget hvad materialet er lavet af. Og ikke fordi, jeg 100% kan gå ind og garantere tøjets levetid ud fra hvad det er lavet af, men så holder kvalitetsmaterialer, som jo også er dyre af producere, også bare bedre! Og der er vel en grund til, at jeg stadig kan gå rundt i min bedstemors smukke trenchcoat, som var den ny fra butikken – for kvalitet holder bare længere, og bestemt værd at følge i jagten på et godt genbrugs-køb!

 

4. Klassikere holder altid – og gerne med et twist

 

Jeg føler også, at dette råd er sådan lidt kliché, men det holder! Jeg går både efter de klassiske snit, såsom blazer jakken (eller sættet), pelsen, trenchcoaten osv,

 

Men ligeså optur det er at have et klassisk sort jakkesæt i skabet, hvis jeg skal til noget vigtigt, så er jeg jo ikke en klassisk pige, og er du heller ikke det, så find (som mig) i stedet fx. et sæt i et klassisk snit, men fx. i en armyfarve med guldknapper, som stadig kan bruges til anledningen, men passer din personlige stil.

 

Udover, at gå efter klassiske modeller, så går jeg egentlig også mere efter de klassiske materialer og udtryk: Såsom tweed tern, lakerede overflader (sko og jakker), læder-goodies, denim etc. I ved de materialer, som alt er safe basic wear – og ALTID kan spicys op til tidens tendenser!

 

5. Vurder aldrig tøjet ud fra dets størrelse

 

Jeg har tidlgere haft en dum tendens med, at mit første filter for, hvor vidt, at jeg skulle erhverve mig et nyt stykke tøj var om jeg kunne passe det. Og nu skal I ikke misforstå mig, for selvfølgelig skal du jo kunne passe det, men det er bestemt ikke den altafgørende faktor. Hvilket også tager alt det sjove ud af genbrug!

 

Jeg kigger aldrig på størrelsen længere. Hvis materalet (eller et af overstående råd) er spot on, så skal det nok veje op for, at det er lidt stort i det med en sikkerhedsnål, et bælte eller for småt, så flytter jeg blot knappen. Det handler om at se muligheder i det brugte, og ligesom når jeg er i mit kreative hjørne, så der aldrig begrænsninger! Og ellers fake it, så det jo blot mening, at det skal sidde og gøre som det gør 🙂

 

6. Køb ting du alligevel ved, at du ville betale dyre domme for, bare billigere

 

Hvis du, som jeg selv, i årevis fx. havde set sig lun på, at jeg skulle finde en rulamsjakke fra Acne til 15K, og du er for nærig (eller blot ikke har råd – eller hellere vil 3 uger til Vietnam, som jeg), så kan der bestemt sparres både dollars, og gøres nogle virkelig fede originale kups i genbrugsafdelingen. Og i sær uden for sæsonen. Af mærkværdige årsager, så falder jeg altid over en pels på en varm august dag, men til gengæld, så der også få mennesker, som gider bruge penge på ting, som de ikke kan gå med her-og-nu, så derfor kan jeg på loppe presse prisen helt ned – eller i en genner ligedan.

 

Nu vi er ved rulammet, så fandt jeg selv min i en original version, og på trods, af, at der ikke stod Acne i nakken, så det tydeligt at se, hvor Acne netop har fundet deres inspiration. Jeg skulle stadig af med 3500 kr., men med kvalitetsting som ikke går af mode, og som på 4. år stadig ser ud som nu, så er det 100% det værd for, at jeg holder mig glad og munter en hel vinter (der er intet som en varm jakke, som er vindtæt om vinteren).

 

 

7. Gå efter tidsbestemte tendenser, som du er bange for at kaste dig ud i, og heller ikke gider bruge en formue på

 

Det kan være dyrt at kaste penge efter ting, som jeg er i tvivl om jeg ægte vil rocke, men som jeg selvfølgelig, som alle andre, også bliver påvirket af, når jeg ser flere og flere i.

 

Jeg mener dog ikke, at stil kan købes for penge, og her gælder det også tendenser, som alle render rundt i.

 

Jo, hvor ville jeg gerne givet min højre arm for et par Vetements denimbukser i sommer, men det er jo bare lidt federe, at have opstøvet dem andre steder (eller at have upcyclet ens brugte jeans for et samme look?).

 

Genbrugsforretninger har tit alle de tendenser som kommer og går, fx. flyder de pt. over med 90’er plastik, hurtige briller og andre mavetoppe og gennemsigtige underkjoler, og så kan jeg teste det af uden at bruge halvdelen af min opsparing på noget, som jeg jo egentlig godt ved, at jeg kun har lyst til at flashe i et par måneder. Pyjamas tendensen, som hitter derud af lige nu, den findes over alt i genbrugsforretninger – et sæt for mellem 20-40 kr. Så der plads til at købe to sæt, og evt. bruge en mønt på at gøre det ekstra lækkert! Selv tak for hjælpen 🙂

 

8. Stærke farver holder altid

 

Selvom du ikke nede med farvet tøj, så er det hos genbrugsforretninger dér, hvor du skal turde vovepelsen, og udfordre dig selv. For det er altså et faktum, at farver gør glad, farver giver komplimenter – og det er ikke bare noget jeg siger.

 

Forleden i Pisserenden, stod jeg og legede instagram-modeller i orange sæt fra top til tå, og på under et minut, så modtog 4 komplimenter af forbipasserende. Blev simpelthen så glad i låget, at jeg fik lyst til at stå der hele dagen, og bare suge det i mig. Prøv det seriøst, og få mere livsglæde!

 

Og faktisk, så skal du blot spotte det som er virkelig pang (ikke neon), som er ensfarvet, har et flot print eller er multifarvet er safe, for så matcher det alt tøj, og kan bruges konstaaant!

 

Tænk på denne regel når du bevæger dig ud på dybt vand: Vil jeg se fresh ud med den, sammensat af et par højtaljet forvaskede denimjeans, klipklappere med kaninpels og de svedigste solbriller du har derhjemme? Hvis svaret er ja, så holder det! Om omvendt, overvej alle de røvsyge denim og sorte underdele du har liggende derhjemme, hvis du nu istedet kunne hoppe i et par farverige bananer, og sammensætte det med alle dine basictoppe – det ville da være alt for optur, ik?

 

 

Jeg håber I kan bruge mine råd. Ærligt, hvis blot et eller flere af dem er opfyldt, så er det 100% en genbrugs-keeper! <3

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Og få nyheder om skønne varer, nye stande til Veras Market og cirkulære style hacks, leveret direkte i din indbakke!