Lyt til Jorden Kalder podcast: Hvem skal tage initiativ og ansvar for at løse problemerne i modeindustrien? - Veras Vintage

Lyt til Jorden Kalder podcast: Hvem skal tage initiativ og ansvar for at løse problemerne i modeindustrien?

Det var en kæmpe fornøjelse, da jeg var for en måneds tid siden var en del af debatten kaldet ‘Jorden kalder – Er gamle klude genbrugsguld?’

 

Her var jeg så heldig at være en del af en super inspirerende debat på Naturhistorisk Museum sammen mine über kloge meddebattører: forsker i bæredygtig mode og lektor ved KADK, Else Skjold, og David Watson, miljøanalytiker og seniorkonsulent i PlanMiljø. Og nåede du ikke at få billet – så kan du lytte til podcast fra debatten herunder <3

 

Fra venstre David Watson, Rebecca Vera & Else Skjold.

 

Jeg har jo ikke gjort mig så meget i paneldebatter eller talks endnu. Men noget af det jeg virkelig elskede ved debatten, var at se hvor mange unge kvinder der havde købt billet – og høre deres engagerede og ikke mindst bekymrende spørgsmål til, hvordan vi forbruger af vores verden. Samt indspark til, hvad vi sammen kan gøre for at komme det til livs.

 

Hvor meget en reel debat det var, er jeg dog lidt i tvivl om. Vi var faktisk alle ret enige, men det var for mig som genbrugsdame med primær praktisk erfaring, mega spændende at blive endnu mere oplyst. Jeg tror, at det jeg var mest forbavset over, var hvor lidt godt genanvendte tekstiler egentlig er for vores planet. Det er faktisk kun en my bedre at genanvende tekstiler, end at brænde dem ift. den impact, det har på kloden at producere nyt. Sygt, ik?

 

Uden jeg skal være ekspert, så forstod jeg det sådan, at der er mange tekstiler, som man ikke kan såkaldt treate om til nye – og i dem man kan, kan der kun bruges svarende til 30% genanvendte tekstiler (fra gamle, plastikflasker eller andet) i ‘nyt’ tekstil for ellers holder det ikke. Så igen holdbarhed er over alt andet. Producerer vi færre, men bedre kvalitetsvarer, vil det være bedre at bruge dem i længere tid over at købe nyt, som vi genanvender ved at lave om til genanvendte tekstiler. Og yes, du gættede rigtigt: Det aller bedste som begge eksperter sagde, og jeg er helt enig i – det er simpelhen at genbruge 1:1 – og tænkte i cirkulære forretningsmodeller, hvor vi forlænger tøjets levetid, såsom Veras.

 

Altsåååå, kan ikke helt forklare jer hvor optur det er, for det første at være en del af en  paneldebat med så mange engagerende unge i en udsolgt (!) sal, som vitterligt er interesseret i at vide hvordan de som mennesker og forbrugere (OGSÅ FOR VILDT AT DET ER FORBRUGEREN FØLER AT DE SIDDER MED ANSVARET) kan gøre en forskel. Og når det søde publikum, så spørger ind til hvilke løsninger nu og i fremtiden der kan gøre en forskel – så peger begge eksperter Else og David på alt det, som vi gør i Veras – og at det er dét, der er vejen frem. For vanvittigt optur jo!!

 

Lyt til Jorden Kalder podcast

Så hvilke miljømæssige belastninger og udfordringer står vi som forbrugssamfund og vores herlige modeindustri så overfor?

 

Få svaret herunder og lyt med til Jorden Kalder podcasten.

 

Kærligst

Rebecca Vera

 

Introduktion til podcast: Alle taler om bæredygtighed – men hvad kan du svare, når Jorden kalder? Vi har spurgt en række eksperter hvad de ser som den mest presserende udfordring for klodens bæredygtighed, hvem, de mener, skal tage initiativ og ansvar for at løse problemerne og ikke mindst hvad vi/du/jeg kan gøre for at bidrage? Hør deres svar i Jorden kalder – en podcast om bæredygtighed.

 

 

 

Hør også mine med-debattørers geniale svar herunder <3

 

 

 

Pssst. En anden sjov ting, som jeg selv lærte til paneldebatten: Faktisk fandt jeg også ud af, at flere NGO’er bruger op til 6 måneder på at træne deres medarbejdere op, så de ansatte bl.a i Østeuropa, kan finde ud at sortere det donerede tøj ud i 120 forskellige enheder, for så at sende det videre ud over hele Europa. Mega pudsigt, at der faktisk findes systematiseret sorteringsmåder, som minder absurd meget om hvordan vi sorterer og kvalitetsikrer det tøj vi får ind i vores tøjcyklus fra tøjbytte kunderne og markederne i Veras. Uden jeg overhovedet havde nogen anelse om det inden jeg startede. Såååå ved man også det.

 

Om JORDEN KALDER eventen – Debataften på Statens Naturhistoriske Museum

 

Både som en stilmæssig trend og som reaktion på tøjindustriens enorme belastninger af miljøet er interesse for genbrug af tøj og tekstiler i hastig vækst. Vintage, Recycling, Upcykling, Slow fashion; Interessen for tøjbytte, genbrug og vintagemode er eksploderet de seneste år. Men ideerne stiller samtidig høje krav til vores forbrugsmønstre, til distribution, til hvordan tøjet produceres og til hvordan de gamle klude kan anvendes, når de på et tidspunkt smides ud.

 

Spørgsmålene er mange: Er vi overhovedet villige til at gå i genbrugstøj? Er industrien villig til at producere slidstærkt tøj, der kan genbruges i flere generationer? Er gamle klude jordens genbrugsguld?

 

Aftenens Jorden Kalder er knyttet til Statens Naturhistoriske Museums kommende særudstilling Fashioned from Nature, der sætter fokus på, hvordan modeindustrien har hentet inspiration og råmaterialer fra naturens verden gennem historien – og hvor publikum inviteres til at genoverveje indholdet af deres garderobeskab.

 

AFTENENS DEBATTØRER:

– Else Skjold, forsker i bæredygtig mode, adjunkt på Designskolen Kolding

– Rebecca Vera Stahnke, grundlægger og direktør for Veras

– David Watson, miljøanalytiker, seniorkonsulent i PlanMiljø

 

Ordstyrer: Martin Keller, Verdensmålskonsulent, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Og få nyheder om skønne varer, nye stande til Veras Market og cirkulære style hacks, leveret direkte i din indbakke!