Wuhuu. Veras går sammen med hypet modeudstilling for at sætte fokus på bæredygtig mode - Veras Vintage

Wuhuu. Veras går sammen med hypet modeudstilling for at sætte fokus på bæredygtig mode

Jeg har glædet mig helt ud af kroppen til at fortælle jer nærmere om det nyeste samarbejde som Veras (som btw. fyldte 3 år i søndags! Kom med i morgen, når vi fejrer det med øller og rabatter i butikken), hvor vi i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum er gået sammen om at afholde to tøjbyttemarkeder og to upcycling-events – to i maj og to i august.

 

Det sker ikke så tit, at vi er ude på eksterne locations, men da vi hørte om denne über seje modeudstilling ‘Fashioned from Nature’ og dens bæredygtige fokus, så var jeg 100p på at det var noget som jeg gerne ville støtte op om.

 

Basically, så handler udstillingen ‘Fashioned from Nature’ om den påvirkning som moden har haft fra, til og med naturen. Udstillingen er delt op i tre områder, som omhandler 1). Hvordan vi mennesker op til 1900-tallet har fundet inspiration fra naturen, 2). Hvordan vi har brugt naturen i moden med alt fra tekstiler, til industrialiseringen med bomuld, syntetiske farver og endda at kviksølv som blev brugt af hattemagere. 3). I udstillingen er der fokus på hvordan vi kan, og allerede er i gang med, at give tilbage til naturen ved nye produktionsmetoder. Her blev jeg blandt andet introduceret til noget de kalder Vegan læder, som er læder fremstillet af det kasserede fra vindruer, når der fremstilles vin. Der var også vist, hvordan man kan bruge skallen fra citrus frugter og ananas til at skabe nye materialer – og selvfølgelig var det det sidste område, som satte fut under mig.

 

Fra venstre læder lavet af vindruekvas og til høje putfit lavet af ananas skal.

 

Antikke øreringe lavet af Collibri og kjole lavet af billevinger.

 

Der var rødt mellemrum, hvor historien om farven rødt var skildret gennem hvordan vi har brugt naturen til indfarvning til betydning af rød.

 

Vi skal handle i dag for naturen!

For nyligt er jeg begyndt at se Our Planet på Netflix, og som mange andre, bliver jeg for det første helt overdrevet fascineret af naturens farver, teksturer og økosystemer – og jeg bliver endnu mere ked af det i hjertet over, at vi om 20 år måske ikke har halvdelen af det, fordi vi satans mennesker er i gang med at ødelægge det.

 

Det er ikke ny info, men vi danskere køber 16 kg tøj om året, og 30% af det tøj kommer aldrig ud af vores skab. 80% af det tøj vi smider ud, er kun blevet brugt i 20% af dets levetid. Summasummarum, vi overforbruger i en helt hjernedød grad, som ikke kun skader vores jord, men også det smukke økosystem, der er blandt vores dyr og planter. Og er der ingen planter, kan vi mennesker jo faktisk slet ikke leve. SÅ venner, det handler om at ændre sine forbrugsvaner nu. Som i NU! Når vi om 10 år finder ud af at den nyeste Ganni kjole ikke gjorde os en meter gladere, selvom vi fik anerkendelse gennem likes på Instagram, og i stedet sidder tilbage og får ondt i maven over den manglende prioritering og egoistiske approach til vores verden – ja, så kan det være, at det allerede er for sent.

 

En leopardpels imiteret af 100.000 broderet perler

Udstillingen handler ikke kun om at uddanne os i hvordan vi kan passe bedre på jorden, og i nye tekstilmuligheder. Der er en kæmpe samling af anerkendte designeres smukke kreationer kombineret med døde dyr fra musset, som netop viser mere om dyret og hvilke dele faktisk er blevet brugt i designet og hvor inspirationen kommer fra. Jeg var selv ret paf over leopardkjolen af John Galliano, som jeg troede var en ægte leopard. Og så var der den vildeste kjole lavet af 5.000 funklende, grønne vinger fra pragtbiller (!)  – og vidste I, at kongekapperne (de hvide med sorte dutter) faktisk har sorte dutter på, fordi den sorte tip er fra halen på en hermelin der er blevet brugt? Selv i en alder af 30, lærer man nye ting om ens barndomsminder.

 

Det er jo SÅ vildt – det ligner en ægte leo.

 

En yderst relevant og aktuel udstilling

Det er første gang Fashioned from Nature kan opleves efter premieren hos Victoria and Albert Museum i London, og det er også første gang at Naturhistorisk Museum huser en ekstern udstilling, og jeg tror også, at det er første gang, at de har mode inde i huset. Men som deres professor Peter C. Kjærgaard, museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum så fint skriver i en pressemeddelse: "Modeindustrien er en af de mest belastende industrier på kloden med store konsekvenser for Jordens mangfoldighed af dyre- og plantearter. Det er dybt alvorligt. Derfor sætter udstillingen fokus på industriens produktionsvaner og vores egne forbrugsvaner, så publikum kan få et oplyst grundlag at handle ud fra. Samtidig ønsker vi også at fejre naturen som inspirationskilde til smukt og innovativt design, der kan vise vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid.”

 

Vintage kjole som har fået inspiration fra en påfugl.

 

Veras er svaret på vores fremtid

Okaaay, måske en voldsomt at fyre sådan en overskift ind i sit eget indlæg, men ærligt, genbrug er fremtiden. Jeg har netop læst, at genbrugsmarkedet er spået til at omsætte 1/3 mere end highstreet-markedet om blot 10 år – hvilket er hamrende dejligt at læse – for det betyder i det mindste, at der er nogle derude, som er begyndt at vågne lidt op!

 

Jeg er mega beæret og glad for at indgå et samarbejde med denne modeudstilling, som har så vigtig en sag. Det er sjældent at modebranchen ægte gør en skid andet end at tale om det. Og der er langt fra ord til handling. Og det virker til at prioritering af branding gennem greenwashing vægter hvert fald højere for mange. Jeg nævner ingen navne, men at lave en kollektion af platikflasker – det redder stadig ikke verden.

 

Det handler om at vi skal producere bedre kvalitet, som kan bruges længere tid – og generelt så skal vi forbrugere lade producenterne mærke, at vi ikke gider støtte op om polyester skjorter til 79 DKK. Vi har magten. Stopper vi med at købe, så bliver de nødt til at sætte deres produktion ned. Og jeg har sagt det før, men den eneste måde, hvor jeg hvert fald ved, at jeg med 100% sikkerhed ikke gør skade, er ved at bytte mig til en ny garderobe og upcycle de varer, som jeg finder eller i forvejen har. Se mulighederne frem for begrænsninger i sin garderobe – dét er vejen frem.

 

Mod rummet med de nye tekstilmetoder, så går man igennem et rum, hvor der bla. Vivienne Westwood har sine design og oprør til dyrevelfærd mm.

 

Byt dit tøj til nyt, upcyling workshops og talks

I kender jo godt mit lille koncept efterhånden. Har I ikke prøvet det endnu, så gør som 3.700 andre i DK – byt jeres tøj til nyt for en 10’er.

 

I samarbejde med Naturhistorisk Museum afholder vi to tøjbyttemarkeder, hvor du let kan komme i gang med din bæredygtige garderobe. Yderligere, så går vi som noget nyt ind i den sidste bæredygtige fase af Veras. Vi lancerer nemlig en upcycling kollektion i maj, og med den i sigte, så starter vi upcycling workshops. Jeg er jo ikke uddannet designer eller syerske, men jeg kan stadig godt lidt (man kan hvad man vil, ik?), og jeg har desuden hoppet sammen med den sejeste dame Silja, som vi har haft i design praktik. Og vi kommer til at vise alle de sindssyge styles i let kan fikse med jeres egne hænder – og på nul komma fem, så har du den smukkeste genbrugskjole, som er ligeså trendy som en ny.

 

Der er også en kalender spækket med en masse virkelig spændende bæredygtige talks i forbindelse med udstillingen. Jeg er selv blevet inviteret til at tale til deres format d. 20. august: ‘Jorden kalder’, om hvordan vi kan få vores klude kan blive til guld sammen med verdens sejeste Else Skjold, som forsker i bæredygtig mode og er adjunkt på Designskolen Kolding – og ligeså seje miljøanalytiker og seniorkonsulent i PlanMiljø, David Watson. Hop ind og se meget mere på facebook – og køb lige en billet ik, så elsker jeg jer lidt mere end jeg i forvejen gør for at læse om alt mit tjuhaj <3

 

Kort om vores events

Veras inviterer til bæredygtigt vintage- og tøjbyttemarked og upcycling workshops på Geologisk Museum i forbindelse med udstillingen ‘Fashioned from Nature’, der stiller skarpt på modeindustriens brug af inspiration og råmaterialer fra naturen gennem 400 år og inviterer publikum til at genoverveje indholdet af deres garderobeskab. Til tøjbyttemarkedet i museets gård eller Per Kirkebys smukt dekorerede rum, kan du bytte dit eget tøj til nyt eller shoppe unikke, grønne vintagefund og kickstarte din bæredygtige garderobe. Markedet er gratis at deltage i, mens udstillingen på museet kræver entré.

 

Upcyling events er d. 25. maj og 17. august – se mere på facebook her. Og vores tøjbytte events er 12. maj og 25. august – se mere på facebook her.

 

JEG GLÆDER MIG TIL AT SE JER!! <3

 

Kærligst,

Rebecca Vera

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Og få nyheder om skønne varer, nye stande til Veras Market og cirkulære style hacks, leveret direkte i din indbakke!