Vi underbruger vores tøj – og vi overforbruger nyt tøj. Er vi virkelig ligeglade? Black Friday er dagen, som på mange måder indikerer alt det, som jeg med Veras hver dag kæmper for at vende helt på hovedet.
Her er mine tanker om en dag og et intiativ som Black Friday og mine 10 lette steps til hvordan du kan over-bruge dine ting i stedet for at overforbruge nyt.
Kærligst
Rebecca Vera
Gør nyt os virkelig glade? Er det lykken af flashe alt sit nyindkøbte tjuhaj i hjemmet og vinterfrakke på gaden? Og er alt det arbejde med ændre vores forbrugsvaner og syn på hvad ‘nyt’ er, og hvad der giver os værdi i hverdagen og i livet – er det stadig er ved det samme?
Er der overhovedet nogen, som ægte vil gøre en forskel?
For alt det jeg kæmper for hver dag – som bestemt ikke er noget, som gør mig rig i kroner og ører – men gør mig rig, fordi jeg ved, at jeg gør noget godt med et større purpose. Og når et koncept som Black Friday stadig eksisterer, så bliver jeg ked af det. Hvem støtter sådan ét koncept?
Fair nok, at du har sparet op til en ny vaskemaskine og venter med at købe den i dag. Jeg har også tænkt mig at købe en ny, dyr version af en elkedel, fordi min kæreste kom til at ødelægge den, vi havde, og jeg har prøvet billigere modeller, som går i stykker. Så ja, jeg køber en elkedel på Black Friday, fordi jeg har et behov for en ny elkedel, og ja, jeg kan vel ligeså godt spare nogle penge på den, ik? Måske er jeg så også én af dem der støtter Black Friday. Ja, det kan man vel godt sige. Men det er slet ikke der, jeg vil hen.
Jeg får følelsen af, at folk ikke kunne være mere ligeglade med vores klima
I disse corona-tider har det været SÅ fantastisk at høre, at folk har fokuseret max på klima-snakken, men når alt kommer til alt, og når Covid-19 har lagt sig, tænker folk så stadig på deres forbrug, eller er de blot ombord på det første fly i sekundet, Mette siger, at vi må?
Under Black Friday introducerer vi i Veras et ord, som hedder ‘under-brug’, og at vi sammen skal til at ‘over-bruge’. Vi taler alle sammen om at nedsætte overforbruget, men for mig handler det også om, at vi under-bruger vores ting, og dem skal vi til at over-bruge, eller hvert fald bare bruge i den mængde tid, som produktet er lavet til, før vi smider det ud og køber nyt. Så lov mig – køber du noget i dag, så over-brug det lige! Brug det til det ikke kan mere <3 Det varme mit hjerte max. TAK!
Lad os over-bruge vores ting sammen
Jeg startede dette indlæg med at kaste op over alt det, som jeg hver dag bliver træt af. Og så slettede jeg lige en hel A4 side og tænkte: "Ej, nu stopper du med dit brokken, for det er ikke derfor jeg har startet Veras bevægelsen. Det er der jo ingen, der kan bruge til en meter!” Nej, for det handler jo om at vise alt det, som OGSÅ er muligt og om at inspirere til at vende alt det, som vi har så dybt inde i vores gamle forbrugsvaner til noget langsigtet og mere bæredygtigt.
I stedet vil jeg fokusere på at hylde alt det, som jeg kan se, at Veras har været med til at rykke, så vi sammen kan inspirere hinanden til at over-bruge vores ting mere – i stedet for at under-bruge dermed overforbruge flere og nye varer.
For essensen af det, som jeg prøver at råbe op om, det er: Jeg har kæmpet og kæmper stadig SÅ mange kampe for at ændre måden, vi forstår og ser mode på. Så vi kun køber ting, som vi virkelig har brug for og giver det et langt liv. Og stopper med at overforbruge gøgl, som vi ikke har brug for – og i stedet ser mulighederne og værdi i alt det, som vi allerede har. Så i stedet for brokken får I her mine 10 bedste råd til, hvordan I kan over-bruge alt jeres habengut, som du allerede har – og som jeg er overbevist om, vil give dig ligeså meget værdi, som at købe nyt.
10 lette steps til hvordan du kan over-bruge dine ting i stedet for at overforbruge nyt
1. Reparér huller
I sommer fandt jeg de smukkeste shorts, hvor sælgeren havde repareret et hul med marguerit blomst. Blomsten var det, jeg faldt for ved shortsene, og jeg havde ingen idé om, at det havde været et hul. Og det er dét, som huller og mangler kan – gør dem endnu smukkere, end de var før, og gør dem til én del af looket.
2. Få pletterne til at blive en del af minderne
Jeg er vokset op med, at pletter er ‘grimt’. At jeg altid skulle passe sygt meget på mit tøj, for så snart det har fået en plet, så tror jeg også, at vi ser det som vores ‘anden sortering’ og dermed ikke passer ligeså godt på det. Men nej, ny boller på suppen. I et foredrag, som jeg holdt for et par uger siden, freestylede jeg lige og kom til at tænke på: Ja, pletter er måske efter vores nuværende mind-set noget, som skal vaske væk. Men hvad nu hvis pletter blot også er en del af tøjets minder? Som at mindes dengang jeg var på den der random date, og han tabte skeen i kaffen af ren nervøsitet. Haha, det synes jeg faktisk kan noget!
3. Sy om, sy ind, sy ud
Vores kroppe ændrer sig hele tiden, det gør moden også, og det gør vores tøj også. Eller er det faktisk mere os, der ændres, fordi vi finder ud af, hvad det virkelig er, at vi har lyst til at gå i? Jeg har altid syet mit tøj om. Mine bukser har jeg fundet et nummer for stort og syet ind i taljen og gået meget mere op i materialet og teksturen i stoffet. Så har du noget derhjemme, som du elsker, men ikke går nok med, så er det den hurtigeste måde at give dit tøj ny værdi. En blazer kan let blive til en flot vest.
4. Pas på tøjet og vask og luft det ud
Pletter og huller behøves ikke at gøre, at tøjet skal ud, men 100p så er det godt at passe på tøjet, for så holder det længere. Jeg tror også på, at jo længere du holder det pænt og ‘nyt’ at se på, jo længere føler du, at det er nyt og ‘første prioritet’ i din garderobe. Og tøj kan altså sagtens bare luftes i damp, mens du i bad.
5. Style det, som DU har lyst til
Jeg har altid fået at vide, at jeg gik i noget random tøj. Måske var jeg for-meget og måske for-farverig, eller måske har jeg bare altid været sikker på, hvad JEG synes, der var pænt for MIG. Det ultimativt vigtigste og letteste er, at du bruger tøjet lige præcis, som DU har lyst til, og styler det efter dit valg. Hvem siger, at det skal matche i farver, og hvem siger at en sommerkjole skal bruges om sommeren? Din krop, dit liv, og du bestemmer.
6. Upcycle det til nyt
Det lyder måske voldsomt at skulle til at sy. Men hey, jeg er ikke uddannet, og jeg kan altså godt sy. Det handler om at kaste sig ud i det. Hvem kunne også køre, da de havde fået et kørekort, sådan for reals? Et vattæppe kan blive til en jakke, og små broderinger på jeans gør underværker. Jeg er senest i gang med at lave et sengetæppe om til en kort jakke med trykknapper, som jeg skal bruge til sommer, fordi jeg har for mange sengetæpper, og dette havde jeg arvet fra min bedstemor, så det skulle hvert fald ikke gå til spilde.
7. Se mulighederne frem for barriererne
Generelt så lever vi en verden, som elsker, at vi kategoriserer alting og putter alt i bokse. Da jeg var kæreste med en pige, som var jeg pludselig lesbisk per definition, selvom jeg blot var blevet forelsket i en personlighed, som tilfældigvis var i en pigekrop. Det samme gælder med tøjet. Fordi der er noget, som siger, at en sweater skal bruges på overkroppen, så kan den sagtens laves til en nederdel, og kjoler kan sagens bruges med bukser i stedet for strømpebukser.
8. Del, lån, byt og prøv inden du køber
Det smarte ved Veras er jo, at du kan bytte dit tøj til nyt og dermed prøve af, hvad du synes, der er fedt til dig. Da jeg gik i gymnasiet, så lavede vi ikke andet veninderne i blandt end at dele tøj med hinanden, inden vi skulle ud. Det blev nærmest en ting, som jeg glædede mig ligeså meget til, som at vi rent faktisk skulle ud. Det kan virkelig noget! For som jeg elsker at prædike: “Følelsen af nyt handler ikke om, at det nyt fra butikken, men at det er nyt for dig!”
9. Vær’ den bedste version selv
Det er let at pege fingre af alle de folk omkring dig, som måske ikke er ligeså skide seje til at få nye forbrugsvaner, men det hjælper ikke at fokusere på det. Jeg har virkelig erfaret, at hvis jeg gør det, som jeg gør bedst, så bliver folk omkring mig inspireret til at gøre samme – og wupti før du ved af det, har du fået en masse flere damer med på vognen.
10. Prøv nyt af i genbrug
Og selvfølgelig: Skal du prøve nye tendenser, former eller farver af, så gør det for Guds skyld i genbrug først. Det er brugt, og det er smukt, og det er bare lige det bedre end at prøve det af i nye varer. For det handler jo om, at vi skal OVERBRUGE i stedet for at OVERFORBRUGE, ik?