"Julens overforbrugsræs gør mig til en sur gnaven anti-jul-dame" - Veras Vintage

“Julens overforbrugsræs gør mig til en sur gnaven anti-jul-dame”

 

Så er det tid til Veras julekalender! Yes igen i år!

 

Det er d. 25. november, og selvom vi ikke er hoppet ind i decembermåned endnu, så starter Veras julekalender i dag. Følg med på magasinet, hvor du hver dag kan vinde oplevelser og gaver, som giver igen og giver et liv i balance. Konkurrencerne foregår hver dag på vores instagram @verasvintagedk.

 

Og så tænker I sikkert, hvorfor laver I i Veras en julekalender, som handler om at give max gaver ud, nu når jeg har startet Veras ud fra et udgangspunkt om at ændre danskernes forbrugsvaner og skrue ned for vores crazy overforbrug?  

 

Lad os sammen stoppe julens forbrugsræs

Og yes! Vi er helt enige! Jeg er TOTALT imod julens forbrugsræs med alt, hvad det indebærer. Jeg får seriøst gøjseren over at se alt fra Telia, som promoverer deres mersalg af telefoner med et “recycle” system, hvor de tager imod gamle telefoner og giver rabat på en ny – igen for at sælge mer’! Og så bruger de en julesang oveni. Simpelthen så cheasy. Og brands der bruger ordet "bæredygtighed” i flæng om deres nye såkaldte bæredygtige genanvendte materialer – igen blot for at give os forbrugere god samvittighed til at købe mere, end vi reelt har brug for. Et plaster på et sår som aldrig heles. En jungle at finde ud af, men Gud, hvor jeg synes der bliver kørt hårdt på her i år ved juletid. Forbrug bliver vel aldrig rigtig grønt, vel?

 

Jeg gider ikke være en sur gnaven dame, men Gud hvor bliver jeg faktisk hidsig anti-jul-dame af at se, hvordan mange tillader sig at bruge ord som "bæredygtighed” uden der bliver stillet spørgsmålstegn ved noget? Når, ja, shop den bæredygtige kollektion… Shop en bæredygtig julegave. Helt sikkert. Måske fordi forbrugeren er udvidende om, hvad filan der egentlig er bæredygtigt?! Og med god grund. Jeg ved snart ikke selv hvad der er og ikke er, og jeg sætter nok også flere spørgsmåltegn end de fleste. Jeg synes bare det er så mega ærgerligt, at virksomhederne udnytter forbrugernes uvidenhed til maksimale ved at greenwash’e derudaf. I særdeleshed ved juletid. FY!

 

"Nyt” og "bæredygtig” i samme sætning burde forbydes

Bæredygtighed og nyt hænger for slet ikke sammen. Det burde ved lov ikke være muligt at kalde noget nyproduceret for bæredygtigt. Nyt vil for mig aldrig være bæredygtigt, medmindre at virksomheden kan stå indenfor at alle resourcer brugt til produktionen Og til nedbrydelsen af produktet efter det er blevet anvendt af forbrugeren, allerede ved produktionen er givet tilbage til naturen. SÅ kan vi tale om at være i balance, men for mig vil nyt sjældent være i balance.

 

Læs også:

Lad os sammen sætte en stopper for juletidens overforbrug

For et par år siden, så havde jeg mine grønne venner fra Alternativet en tur forbi Veras til en snak om julesæsonens overforbrug, hvor jeg også fik nævnt, at vi i Veras netop prøver at opfordre folk til at købe brugte gaver.

 

For ærligt, så er en brugt gave meget mere end penge – og om de kan byttes eller ej, ik? Gaver handler om at give – og for mig er den bedste gave, den som giver tid, oplevelser og minder.

 

Jeg er så heldig at arbejde et sted, hvor jeg har kunne skabe nogle rammer, der gør det muligt at shoppe amok, uden at det går ud over miljøet. Og det er jeg særligt stolt af på denne tid af året, hvor de fleste er "tvunget” til at købe en masse, fordi der skal udveksles julegaver, adventsgaver, kalendergaver og hele baduljen. Et system, som jeg seriøst væmmes ved. For ikke at nævne Black Friday, som indleder årets juleshopping, så vi rigtig kan købe endnu mere, end vi har brug for. Så er det sgu lækkert, som en af de få på markedet, at kunne tilbyde et bæredygtigt alternativ til forbrugsfesten, helt uden at gå på kompromis med stil, kvalitet og pris. For den perfekte julegave behøver jo slet ikke at være ny, vel?

 

Læs også

Det er ikke Black Friday, det er os: "Når den er set på instagram, så skal den udskiftes til nyt”

 

Den bedste gave er tid: Giv en oplevelse fra Veras

I Veras har vi, ligesom resten af året, et kæmpe udvalg af genbrugsvarer, der kan købes for almindelige kroner og ører eller for de point, som du tjener ved at indlevere dit eget tøj. Og hvis ikke du tør at kaste dig ud i at finde et genbrugsfund til dem, du skal købe gaver til, kan du nemt og hurtigt give dem et gavekort, så de selv kan gøre sig et kup eller komme af med noget af det, der hober sig op hjemme i garderoben. Jeg synes, at det er så optur, at en julegave kan give så meget mening og samtidigt være til så stor glæde for modtageren. ‘Amen altså, det er svært ikke at være kæmpe hellig her! Og ja, en oplevelse til Veras redder ikke verden, men det er de små aktive valg, vi hver især tager, som skaber små ringe i vandet og en lille forskel i verdenen. En forskel, som kan mærkes. Det er jeg overbevist om. 

 

Veras gør op med julens forbrugsræs og giver dig oplevelser og brugte gaver for en grønnere jul

Ligemeget hvilken af #verasdamer du køber gave til, så rammer vi altid plet, og i år skal din gave være brugt eller være en oplevelse. Bløde pakker er fedt, men hvad hylan giver vi damen, der har alt for meget tøj, eller damen, der shopper for meget? Eller måske gaven til damen, som bare selv vil ha’ lov at bestemme? Et gavekort til Veras selvfølgelig <3

 

I Veras har vi gavekort til alle #verasdamer, som altid rammer plet til netop dit budget (det rimer næsten!). Bestem selv beløbet og shop en oplevelse, som gør en forskel lige her. Helt Veras promo, så synes jeg, at du i år skal give én af følgende gaver til alle dem du holder af <3

<3 Til #verasdamer, der ved, hvad de vil há: Giv brugt tøj, der kan byttes

<3 Til #verasdamer, der shopper for meget: Giv et medlemskab til Veras tøjbytte

<3 Til #verasdamer, der har for meget tøj: Giv en stand til Veras Market

<3 Til #verasdamer, der selv vil bestemme: Giv et gavekort til et valgfrit produkt

 

Så uanset hvad du ønsker dig, og hvad du ønsker at give, så ønsker jeg at give jer alle en fantastisk dejlig jul, hvor du er sammen med dem du holder af. Ingen løftet pegefinger herfra. Køb hvad du vil – giv hvad du vil – jeg ved bare, at jeg i år ønsker mig tid og i særdeleshed tid til at gøre noget, som kan mærkes. Som har betydning og giver minder. Grøn eller ej <3

 

For tidligt at ønske glædelig jul?

 

Følg med i dagens låge lige her, hvor du i dag kan vinde 300 bobs til Veras! Hurrraaa <3

 

Kærligst

Rebecca Vera

 

Læs også:

Her er oplevelsesgaven, som jeg giver alle i julegave

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Og få nyheder om skønne varer, nye stande til Veras Market og cirkulære style hacks, leveret direkte i din indbakke!